Sunday, 5 June 2016

Projek Kod Morse Encoder menggunakan PS2 Keyboard













Schematic:



Cara penggunaan :
1. Butang anak panah ke atas = Increase WPM
2. Butang anak panah kebawah = Decrease WPM
3. Butang anak panah kekiri = LCD backlight OFF
4. Butang anak panah kekanan = LCD backlight ON
5. Butang F11 = Beep Mode
6. Butang F12 = Keyer Mode





Credit To : KW5GP

PENAFIAN : EAWAN, 9W2NFE sama sekali tidak akan bertanggungjawab diatas sebarang ketidaktepatan maklumat yang didapati dilaman blog ini dan segala kemungkinan yang timbul disebabkan ketidaktepatan maklumat tersebut.
Segala pengambilan maklumat dan ujikaji yang dilakukan melalui laman blog ini adalah diatas risiko sendiri
Sebarang kemuskilan atau pertanyaan boleh hubungi saya. 

Sunday, 6 March 2016

Homebrew Rig Programming Cable

Dengan mudah dan murahnya, kita boleh membuat programming cable dengan kos serendah RM30.

Komponen utama:
1. USB-UART Converter



usb-uart converter

2. 3.5 Stereo Jack Plug

3. 2.5 Stereo Jack Plug

4. 3.5 4 pole jack plug


Type 1



Type 2






PENAFIAN : EAWAN, 9W2NFE sama sekali tidak akan bertanggungjawab diatas sebarang ketidaktepatan maklumat yang didapati dilaman blog ini dan segala kemungkinan yang timbul disebabkan ketidaktepatan maklumat tersebut.
Segala pengambilan maklumat dan ujikaji yang dilakukan melalui laman blog ini adalah diatas risiko sendiri
Sebarang kemuskilan atau pertanyaan boleh hubungi saya. 

Sunday, 14 February 2016

Mengubahsuai PC Power Supply menjadi Work Bench Power Supply.






Langkah-langkah pengubahsuaian.

  1. Uji PC power supply yang mahu di ubahsuai. ON plug 240VAC dan buat wayar jumper soket PSU pada wayar HIJAU dan HITAM. Kipas penyejuk PSU akan berpusing. Periksa volt pada wayar berwarna KUNING dan HITAM menggunakan multimeter, pastikan bacaan berada pada 12VDC. OFF semula dan buka semua bekalan kuasa.
  2. Buka casing PSU. Potong semua soket yang digunakan untuk PC. Asingkan semua wayar mengikut warna. Kod warna adalah berdasarkan gambarajah diatas.
  3. Sambungkan wayar HIJAU dan HITAM pada satu ROCKER SWITCH. Ini berfungsi sebagai suis PSU anda nanti.
  4. Satukan semua wayar mengikut warna dan sambungkan pada terminal wayar mengikut volt masing-masing.
  5. Finalize PSU anda mengikut kreativiti masing-masing. SIAP!!



PENAFIAN : EAWAN, 9W2NFE sama sekali tidak akan bertanggungjawab diatas sebarang ketidaktepatan maklumat yang didapati dilaman blog ini dan segala kemungkinan yang timbul disebabkan ketidaktepatan maklumat tersebut.
Segala pengambilan maklumat dan ujikaji yang dilakukan melalui laman blog ini adalah diatas risiko sendiri
Sebarang kemuskilan atau pertanyaan boleh hubungi saya. 

Wednesday, 13 January 2016

RE PROGRAMMING TYT UVF1 HANDY







Re-program TYT UVF1.

1. 'Off'kan handy tekan menu sambil ON.
2. Keluar RESET? pada screen,tekan MENU, tekan down arrow sampai keluar BAND, tekan menu.
3. Masuk password 5858.
4. kat band 1,masuk range VHF.
5. kat band 2, masuk range UHF.
6. Band 3 dgn 4 tidak perlu ubah.
Begitulah seadanya, haa..mcm tu... copy tak?hehe..


Reset semua setting ke default
1. 'Off'kan handy, tekan menu sambil ON.
2. Keluar RESET? pada screen, tekan MENU, tekan down arrow sampai keluar VFO, tekan menu.
3. Masuk password 5858.






PENAFIAN : EAWAN, 9W2NFE sama sekali tidak akan bertanggungjawab diatas sebarang ketidaktepatan maklumat yang didapati dilaman blog ini dan segala kemungkinan yang timbul disebabkan ketidaktepatan maklumat tersebut.
Segala pengambilan maklumat dan ujikaji yang dilakukan melalui laman blog ini adalah diatas risiko sendiri
Sebarang kemuskilan atau pertanyaan boleh hubungi saya. 

Saturday, 2 January 2016

Projek kawalan servo menggunakan Cuteduino


Schematic:






Coding:
GitHub



PENAFIAN : EAWAN, 9W2NFE sama sekali tidak akan bertanggungjawab diatas sebarang ketidaktepatan maklumat yang didapati dilaman blog ini dan segala kemungkinan yang timbul disebabkan ketidaktepatan maklumat tersebut.
Segala pengambilan maklumat dan ujikaji yang dilakukan melalui laman blog ini adalah diatas risiko sendiri
Sebarang kemuskilan atau pertanyaan boleh hubungi saya.